Οικονομικές επιλογές και εργασιακή ικανοποίηση

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Οι οικονομικές επιλογές επηρεάζουν τις αποφάσεις μας και την ευχαρίστηση που λαμβάνουμε από την εργασία μας.

Οι οικονομικές επιλογές

Οι οικονομικές επιλογές μας είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητάς μας. Για να δούμε ποιες είναι αυτές, μπορούμε να κάνουμε το εξής: για παράδειγμα, ποιο είναι το βασικότερο κριτήριο με το οποίο επιλέγουμε το φαγητό σε ένα εστιατόριο, το κόστος ή τι θέλουμε να φάμε; Επίσης, αν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε περισσότερα ρούχα με χαμηλότερη ποιότητα υφασμάτων ή λιγότερα με καλύτερη ποιότητα στα υφάσματα, τι θα διαλέξουμε; 

Από τις πιο απλές ενέργειες μέχρι και τις πιο περίπλοκες (π. χ. αγορά ενός σπιτιού ή ενοίκιο) επηρεάζονται ακόμα και οι επιλογές μας ως προς την απασχόληση. Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εργασία μας, τότε υπάρχει πρόβλημα ως προς τις οικονομικές επιλογές μας.

Τύποι οικονομικών επιλογών

Ως τύπους οικονομικών επιλογών ορίζονται οι τρόποι αξιοποίησης του χρήματος. Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε ή δεν αξιοποιούμε το χρήμα αποκαλύπτει όσα δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε για τον εαυτό μας.

Εκτός ελέγχου: Όταν χάνουμε τον έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων μας, είναι φανερό ότι κάποιο κομμάτι της ζωής μας δεν βρίσκεται σε ισορροπία.

Σφιχτοχέρης: Φόβος της οικειότητας και της αγάπης.

Μόνιμη ανησυχία: Αισθανόμαστε μοναξιά.

Ποτέ δεν είναι αρκετά τα λεφτά: Προκύπτει από υποτίμηση της αξίας μας.

Σχεδόν πάντα χρεωμένος: Κρύβεται έντονο ψυχικό τραύμα.

Συνεχής δανεισμός: Νιώθουμε ότι δεν καλύπτονται οι συναισθηματικές ανάγκες μας και μονίμως ψάχνουμε υποστήριξη από άλλους για τις ανάγκες αυτές.

Μονίμως φεύγει χρήμα: Κατά βάθος νιώθουμε ότι δεν μας αξίζει η οικονομική επάρκεια.

Διαρκής οικονομική διάσωση: Νιώθουμε εγκατάλειψη.

Πώς αλλάζουμε τις οικονομικές επιλογές μας;

Οι αλλαγές στις οικονομικές επιλογές μας αλλάζουν και την ικανοποίηση από την εργασία μας. Το βασικό ερώτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε είναι αν δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Online σεμινάριο Believe in You: “Διαχείριση χρήματος”


Το βασικό μάθημα είναι η μετάβαση από τη νοοτροπία της ανεπάρκειας στη νοοτροπία της αφθονίας: η νοοτροπία της ανεπάρκειας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μας λείπουν μονίμως πράγματα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε αφειδώς χωρίς σκέψη για τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, αφού φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε ξανά το χρήμα και τη δυνατότητα να αγοράσουμε πράγματα. Η νοοτροπία της αφθονίας μας βοηθάει να κάνουμε τις σωστές επιλογές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και μας φέρνει πιο κοντά στις θέσεις εργασίας που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας.

Μετάφραση από το πρωτότυπο άρθρο: Γεωργία Μυστριώτη

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.